PENGEDAR SHAKLEE SHAH ALAM

Pengedar Shaklee Paling Cun

Tips Kurangkan Rambut Gugur & Supplement Bantu Atasinya

Tips Kurangkan Rambut Gugur & Supplement Bantu Atasinya

Punca utama rambut gugur selepas bersalin adalah hormon yang tidak stabil. Ketika ibu sedang mengandung, keadaan rambut mereka berada di peringkat terbaik disebabkan oleh aktiviti hormon berada pada peringkat yang optimum.

Bukan itu sahaja, ketika berbadan dua jugs ibu-ibu akan mengalami rembesan hormon wanita (estrogen) adalah lebih banyak. Di bawah pengaruh hormon, badan ibu hamil kembali muda dan kadar pembaharuan sel sangat cepat.

Keguguran rambut dalam tempoh ini adalah minimum: rambut yang telah berhenti tumbuh secara aktif tidak akan gugur. Pada masa yang sama, is tidak menghalang rambut baru dari terus tumbuh.

Peredaran darah yang lebih banyak dan lancar juga memainkan peranan positif dalam pertumbuhan rambut semasa kehamilan. Selepas melahirkan anak, jumlah estrogen dalam badan ibu akan berkurang dengan mendadak, bersama dengan kesan-kesan positifnya.

Rambut-rambut yang gugur dalam tempoh ini, sebenarnya adalah rambut yang sepatutnya sudah lama gugur.Tetapi jumlah estrogen yang tinggi dalam badan ibu telah melambatkan proses ini.

info : TheAsianParents

Tips Kurangkan Rambut Gugur Selepas Bersalin

Cara mengatasi rambut gugur selepas bersalin:

1. Potong rambut menjadi pendek. Rambut yang pendek dapat mengurangkan keguguran rambut serta mudah diurus.

2. Gunakan sikat rambut yang lembut dan bergigi jarang. Kemudian sikat rambut dengan lemah lembut untuk mengelakkan sikat menarik rambut dengan lebih banyak.

3. Elakkan menyikat rambut ketika rambut basah kerana ia akan menyebabkan rambut mudah tercabut.

4. Elakkan mewarnakan rambut, mengeriting, merawat rambut atau meletakkan pelembut rambut sehingga rambut kembali normal.

5. Tingkatkan pengambilan makanan atau vitamin tambahan yang tinggi protein, zink dan zat besi kerana vitamin ini membantu dalam pembentukan rambut dan kulit kepala yang sihat.

6. Amalkan pengambilan multivitamin untuk memastikan nutrien sampai ke bahagian rambut.

7. Minum air yang mencukupi untuk melembapkan kulit kepala dan mengelakkan kelemumur.

 

Supplement Atasi Rambut Gugur Selepas Bersalin

 

1. ZINC

Tahukah anda? Jika kandungan zinc dalam badan rendah, folikel rambut lebih mudah terurai. Inilah yang akan menyebabkan rambut mudah gugur.

Oleh itu, pengambilan mineral Zinc sangat penting bagi mereka yang ada masalah rambut gugur. Zinc penting untuk pertumbuhan sel, menyokong sel-sel yang sihat untuk prestasi badan yang optimum.

➱ Zinc menyokong struktur rambut yang lebih kuat dan folikel rambut yang lebih sihat
➱ Zinc meningkatkan pertumbuhan rambut lebih sihat, subur dan tebal

 

2. B complex

Biotin di dalam B-Complex salah satu komponen penting untuk rambut. Ia membantu pertumbuhan rambut yang sihat. Kekurangan bekalan Biotin boleh menyebabkan masalah rambut gugur. Satu lagi yang penting ialah vitamin B12 yang membantu menghalang masalah keguguran rambut & melancarkan peredaran darah di kulit kepala.

 

3. ESP

Mengapa rambut dikaitkan dengan protein? Ini kerana rambut terbina daripada asid amino dan mengandungi 91% protein. Kulit, rambut, organ, otot dan kelenjar terbina daripada protein, di mana protein merupakan sebahagian daripada sel dalam tubuh manusia. Oleh itu, sel yang baik terbina daripada jumlah protein yang mencukupi dan diserap dengan baik. Ia membantu tumbesaran, memelihara dan memulihkan sel yang rosak. Maka tidak hairanlah jika masalah rambut gugur berkait rapat dengan kekurangan protein.

 

Supplement Shaklee Atasi Rambut Gugur Selepas Bersalin

 

Supplement Shaklee Atasi Rambut Gugur Selepas Bersalin

 

Supplement Shaklee Atasi Rambut Gugur Selepas Bersalin

 

 

 

Nak Order Supplement Shaklee Atasi Rambut Gugur Selepas Bersalin

Ainul Mustafa

whatsapp : www.wasap.my/60133612717/rambutgugur

Email: ainulfadzilah@gmail.com

Instagram : Ainul Mustafa 

 

Leave a Reply

Open chat