Tip puasa ibu hamil. Minuman Bagi Kenyang Lama , Baby Cukup Nutrisi

Tip puasa ibu hamil. Minuman Bagi Kenyang Lama , Baby Cukup Nutrisi

Ramadan tak lama lagi kan. Teruja nak sambut Ramadan. Ibu yang hamil bagaimana? tak dinafikan perlbagai persoalan , bimbang akan kesihatan diri dan baby. Saya sendiri pernah mengandung ketika bulan Ramadan nak Alhamdulillah berjaya puasa penuh dan baby pun sihat. Sekarang dah 10 tahun 🙂

Tip puasa ibu hamil

Menurut Dr Zubaidi, hakikatnya, bayi dalam kandungan tidak akan mengalami kekurangan nutrisi walaupun si ibu berpuasa.

“Bayi tetap mendapat nutrisi pemakanan kerana nutrisi itu bukan dibekalkan daripada makanan yang diambil, tetapi daripada simpanan yang banyak di dalam hati.

“Namun, sekiranya wanita yang hamil berasa tidak sihat, pening, mahu pitam, kabur penglihatan atau tanda membimbangkan, dinasihatkan segera berbuka dan bertemu dengan doktor untuk melakukan pemeriksaan,” katanya.

Dr Zubaidi berkata, corak pemakanan terutama ketika bersahur dan berbuka ini boleh dirancang dan dinasihatkan supaya mengambil nutrien mencukupi namun tidak perlulah berlebihan.

Dalam masa sama, diingatkan, jika ibu hamil mengalami tanda seperti berikut, perlu segera berbuka dan jangan memaksa diri:

1. Pening, pengsan, lemah atau letih. Cuba berehat selama setengah jam dan jika tiada perubahan segera hubungi doktor.

2. Loya atau muntah.

3. Sekiranya usia kandungan melebihi 20 minggu, perhatikan jika ada perubahan ketara pada pergerakan bayi anda (tidak bergerak atau kurang menendang).

4. Berasa sangat dahaga atau air kencing berwarna gelap, berbau kuat dan kuantitinya sedikit. Ini tanda dehidrasi.

5. Berat badan tidak bertambah atau berkurangan.

6. Rasa sakit seakan-akan sakit bersalin.

7. Sakit kepala atau demam.

Panduan pemakanan Ibu Hamil Ketika Berpuasa 

Tip pemakanan yang boleh diamalkan bukan saja pada wanita hamil, tetapi pada semua wanita yang ingin kekal bertenaga ketika berpuasa:

• Utamakan pengambilan makanan berprotein tinggi seperti daging dan telur kerana protein boleh disimpan di dalam tubuh pada kadar lebih lama berbanding kumpulan vitamin yang lain.

• Banyakkan makanan berserat tinggi seperti sayur-sayuran dan buah-buahan segar supaya mampu menahan lapar.

• Jangan lupa mengambil vitamin tambahan ketika sahur bagi mengekalkan kesegaran badan sepanjang hari.

• Lewatkan bersahur. Kalau boleh, bersahurlah hingga ke saat akhir imsak supaya anda tidak cepat lapar di siang hari.

• Usahakan untuk minum dua liter air masak selepas waktu berbuka hingga ke waktu imsak. Minum sedikit tetapi kerap bagi mengelakkan dehidrasi di siang hari.

• Pelbagaikan pilihan makanan berbuka dan sahur, sebaiknya pilih sajian sihat.

• Makan sederhana ketika berbuka dan makan perlahan-lahan.

• Elakkan makanan berasid atau bergoreng yang boleh membuatkan anda mengalami masalah pedih ulu hati, terutama sebelum tidur.

Info : HMetro

ESP MINUMAN BULAN PUASA UNTUK IBU HAMIL

 

esp shaklee bagus

 

Menurut Dr. Nazura Siddiqi

 

· Choose foods that release energy slowly. Complex carbohydrates, such as wholegrains and seeds, and high-fibre foods, such as pulses, vegetables and dried fruits, will help to

keep you going. This will also help to prevent constipation.

· Avoid having lots of sugary foods that will raise your blood sugar levels quickly. Your blood sugar may then drop quickly, which may make you feel faint and dizzy.

 

 

Protein amat membantu dalam proses pertubuhan bayi di dalam kandungan. ESP ini rendah index glisemik yang membebaskan gula perlahan-lahan ke dalam darah.

Gula akan di tukar menjadi tenaga. Sebab itu lah saya mampu berpuasa walaupun dengan instant sahur kerana badan mendapat bekalan gula berpanjangan sepanjang hari. Memang mampu tahan rasa lapar dan kekal cergas.

 

 

 

 

 


Jom nikmati perjalanan kehamilan yang indah dengan set hamil Shaklee

Siapa kawan kawan yang sedang pregnant , mencari supplement untuk bagi extra pada diri sendiri & baby boleh cuba set ni. Ainul sendiri makan bukan masa mengandung je. berpantang, menyusu dan setiap hari ambil

Tak salahkan berbelanja lebih untuk diri sendiri lebih sihat dan lebih gembira dengan perjalanan kehamilan. Bila kita sihat, baby sihat tiada benda lebih berharga dari ini kan

yang berminat boleh contact Ainul
www.wasap.my/60133612717/sethamil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat