Set Eczema Shaklee

Set Eczema Shaklee

Eczema bermaksud masalah keradangan kulit yang meliputi permukaan kulit epidermis dan dermis. Terdapat beberapa jenis eczema dan yang paling biasa dijumpai di kalangan kanak-kanak adalah atopic dermatitis. Jenis-jenis lain termasuklah seborrheic eczema, contact dermatitis, dan sebagainya.

Keradangan ini akan menyebabkan permukaan kulit bengkak, kemerahan dan gatal. Jika tidak dirawat dengan elok, eczema akan menjadi kronik dan kulit akan menjadi berkerak.

APAKAH YANG MENYEBABKAN ATOPIC ECZEMA BERLAKU?

Penyebab untuk eczema dibahagikan kepada dua iaitu sama ada “exogenous” (unsur luar badan) ataupun “endogenous” (unsur dalam badan).

Unsur dalam badan (Endogenous) termasuklah masalah genetic badan yang mempunyai unsur alahan yang didapati dalam keluarga dan kulit sendiri yang bersifatkan kering.

Unsur luar badan (Exogenous) termasuklah keadaan persekitaran yang kotor, jangkitan kuman, bahan-bahan cucian seperti sabun, detergen, makanan, persekitaran yang terlalu sejuk atau panas, gatal dan permukaan yang kasar.

Untuk atopic eczema, ia melibatkan kedua-dua unsur exogenous dan endogenous yang bergabung menyebabkan penyakit. Pesakit perlulah mempunyai genetic berunsur alahan/ eczema dengan masalah persekitaran yang tidak secocok dengan keadaan kulit. Maka, masalah kulit akan menjadi teruk atau dipanggil “flare”.

Bagaimana Vivix & Omega Guard Membantu Eczema?

1.vivix

VIVIX BOLEH BANTU CONTROL THE ASTHMATIC ATTACKS.

Sebelum tu kena tahu dulu fakta ini
–VIVIX 10x more potent than resveratrol.

Kajian yang dibuat ni adalah berkenaan dengan anti-inflammatory (anti radang) effect of resveratrol dalam tikus yang ada penyakit asthma.

Result:
– Resveratrol ni dia berfungsi inhibit semua bende alah chemical-chemical dalam badan yang boleh menyebabkan sistem pernafasan jadi hyperresponsive. Dia juge kurangkan penghasilan mucus (lendir).

– Orang yang buat kajian ni jugak kate, kesan resveratrol ni sama dengan dexamethasone (ubat steroid yang kita bagi sebagai salah satu pencegah asthma).

2. Omega Guard

omega guard

Kajian mendapati, Omega 3 boleh mengurangkan symptom asthma dengan mengurangkan inflamasi (keradangan) pada salur pernafasan pesakit yang ada asthma. (Ianya melibatkan pathway yang kompleks, nanti KakYa terangkan dalam post yang lain).

Kajian juga mendapati, symptom eczema pada pesakit berkurangan selepas mengamalkan omega 3 kerana omega 3 mengurangkan Leukotrine B4 dan bahan-bahan lain yang menyebabkan keradangan berlaku pada kulit.

Kesimpulannya, sebab itu kalau kita perhatikan, mereka yang ada asthma/eczema ini akan semakin terkawal symptom diorang selepas mengamalkan pengambilan omega 3.

infor Dr Nadia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat