Mental Kena Kuat Kalau Nak Buat Shaklee

Mental Kena Kuat Kalau Nak Buat Shaklee

Ada banyak otot yg perlu kita bina dalam berniaga. Antara otot yg paling penting ialah kekuatan mental kita. Masih ingat “besarkan mental/emotional capacity” dalam ZPH bulan lepas?

Lynn Jennings ni seorg pelari marathon. Kita tengok orang yg berlari ni nampak macam senang je kan? Ye lah, semua org pun tahu berlari tu macam mana; laju sikit je dari berjalan. Tapi yg buat pelari marathon tu berjaya habiskan larian 42km tu banyak sebab mental mereka yg kuat.

– mental cukup kuat untuk berlatih tatkala kawan2 lain enjoy party or relax2 di rumah
– mental cukup kuat tak ambil junk/fast food untuk berat badan agar kekal ringan
– mental cukup kuat nak beritahu pada diri “aku boleh” walaupun body dah sakit sana sini
– mental tak koyak hanya sebab tengok orang lain lagi tua or lagi obese overtake masa larian

Sebab mental mereka kuat, mereka mampu terus buat perkara yg sepatutnya, rather than apa yg mereka suka semata-mata.

Sama juga dalam bisnes Shaklee kita. Mental kita perlu lebih kuat agar tidak terlalu kecewa jika prospek yg kita dekati tidak mahu, atau terlebih kecewa bila tengok jr yg join kemudian tapi sudah rank up lagi depan, etc. Sebaliknya gunakan itu semua untuk terus memotivasikan kita untuk teruskan berlari/pecut ke garis penamat. Itu lebih produktif kan?

Selepas kita bina otot mental kita…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat