Pengedar Shaklee Shah Alam

Pengedar Shaklee Paling Cun

Makanan Terbaik Selepas Pembedahan Apendiks

Makanan Terbaik Selepas Pembedahan Apendiks

Selepas pembedahan, lazimnya, pesakit yang menjalani rawatan harus bercuti selama kira-kira dua minggu hingga sebulan dari pekerjaannya dan tempoh cuti itu akan menjadi lebih pendek di antara satu hingga dua minggu sekiranya prosedur laparoskopi digunakan. Pesakit diberikan ubat antibiotik dan penahan sakit manakala rawatan susulan satu atau dua kali sahaja. Jom baca makanan selepas pembedahan apendiks.

Makanan selepas pembedahan apendiks supaya luka luar dalam cepat sembuh

Apendiks boleh berulang semula sekali pun setelah dibedah sekiranya pangkal apendiks tidak berjaya ditemui semasa pembedahan sebelumnya. Terdapat beberapa faktor yang menentukan cepat atau lambatnya luka kita sembuh. Faktor-faktor ini termasuk:

  • Saiz luka
  • Sel darah merah (Hemoglobin) yang cukup
  • Tiada jangkitan kuman yang berlaku
  • Nutrisi atau zat makanan yang seimbang, terutamanya protein
  • Masalah kesihatan pesakit – seperti kencing manis, masalah hati, buah pinggang

1. Ikan Ayam Telur

Makanan seperti ikan, ayam dan telur sebenarnya amat kaya dengan zat protin. Berpantang daripada mengambil makanan ini akan mendedahkan pesakit kepada risiko kekurangan zat protin dan melambatkan proses penyembuhan luka. Pandangan bahawa makanan berprotin ini akan menyebabkan kegatalan serta nanah tidak dapat dibuktikan secara kajian saintifik.

2. Daging

Pesakit perlu mengambil makanan seperti daging merah, kekacang dan bayam yang dapat menambahkan pembentukan sel darah merah. Sel darah merah ini amat penting dalam proses penyembuhan luka dimana ia membawa nutrisi serta sel-sel yang terlibat dalam pembentukan tisu dan sistem imuniti badan.

3. Gula

Kawalan tahap gula dalam darah yang optimum juga akan mempercepatkan proses penyembuhan luka. Oleh itu, apa yang penting ialah berpantang daripada mengambil makanan manis yang berlebihan. Manakala, tahap gula dalam darah perlu diperiksa secara berkala bagi memastikan ia terkawal.

4. Serat

Ubat tahan sakit, diet makanan yang berubah, dehidrasi, stress dan aktiviti fizikal yang terhad akan jejaskan proses penghadaman. Bila kurang pengambilan serat, maka senang mendapat sembelit.

Selain perlu minum banyak air, makan buah prune juga boleh bantu kurangkan sembelit.Prune ada kandungan serat mudah larut yang boleh lembutkan najis. Makanan tinggi serat seperti pisang, oat, brokoli

esp shaklee sedap

 

Makanan Selepas Pembedahan Apendiks yang membantu luka cepat sembuh, badan bertenaga, parut pembedahan pun cantik

protein berfungsi sebagai pembentukan tisu baru luka. Protein ini adalah sumber nutrien yang kaya dengan asid amino. Di mana asid amino diperlukan oleh badan dalam proses penyembuhan luka. Semasa penyembuhan selepas pembedahan, tubuh memerlukan asid amino untuk membaiki dan membentuk tisu dalam badan. Di samping itu, protein ini dapat meningkatkan keupayaan tubuh untuk melawan jangkitan dan penyakit yang dapat melambatkan penyembuhan luka. ESP merupakan minuman protein yang lengkap dengan 9 asid amino yang bagus untuk mempercepatkan proses luka sembuh, bagi badan bertenaga dan untuk kesihatan menyeluruh.

radang appendiks sembuh

Apendiks Pecah.Luka Cepat Bercantum Balik Dengan Cepat

17 Oct 19

Puan S whatsapp mengadu masalah luka selepas pembedahan Appendiks yang besar tapi belum sembuh

pembedahan appendix

10 November 19

Puan S hubungi lagi untuk order 2 tin ESP dan beritahu yang luka sudah bercantum dengan baik

beli esp 2 appendix

JOM ORDER ESP SHAKLEE

Untuk keterangan lanjut atau sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya Ainul Mustafa 013-3612717

Leave a Reply

Open chat