PENGEDAR SHAKLEE SHAH ALAM

Pengedar Shaklee Paling Cun

Ketumbuhan Fibroid

Ketumbuhan Fibroid

FIBROID adalah sejenis tumbuhan daging yang berasal dari otot rahim (myometrium) dan ia merupakan tumbuhan yang PALING SERING MELANDA WANITA dan ia BUKAN KANSER. Ramai wanita yang ada fibroid dalam rahimnya tanpa disedari, ia tidak menimbulkan apa2 simptom atau gejala. Bila meningkat 40-an, 30% wanita ada ketumbuhan fibroid.

Tidak semua wanita mempunyai masalah fibroid menunjukkan tanda-tanda mereka mengalami fibroid.
Secara amnya, wanita yang mungkin mengalami fibroid adalah:

1) Wanita yang berumur di antara 30 – 50 tahun.
2) Wanita yang mengalami pendarahan yang banyak dan berpanjangan ketika datang haid.
3) Wanita yang mengalami pendarahan sebelum hari yang sepatutnya haid datang.
4) Wanita yang mengalami senggugut yang teruk.
5) Wanita yang mengalami sakit dalam perut semasa melakukan hubungan intim dengan suami.
6) Wanita yang mengalami perut buncit, rasa tidak selesa pada abdomen atau rasa kejang pada abdomen bawah.
7) Wanita yang mengalami sembelit (akibat tekanan fibroid pada saluran najis) dan rasa kerap buang air kecil (akibat tekanan pada pundi kencing)
8) Wanita yang mengalami keguguran dan masalah sukar hamil.

Namun begitu, tanda-tanda di atas bukanlah tanda yang pasti. Seharusnya pemeriksaan ultrasound dan CT scan abdomen perlu dilakukan bagi mengesan fibroid.

APAKAH PUNCA FIBROID

Punca fibroid belum ditentukan, tetapi ada kaitan dengan pengeluaran estrogen dalam badan wanita. Tumor ini hanya seolah-olah terhasil semasa tahun-tahun reproduktif, dan yang sedia ada fibroid mungkin mula mengecut selepas putus haid. Ia boleh jadi tumbuh dengan cepat semasa mengandung apabila pengeluaran estrogen dan aliran darah kepada kenaikan rahim, tetapi biasanya tidak menyebabkan komplikasi.

Gejala-gejala

Kebanyakan wanita yang mempunyai ketumbuhan fibroid tidak mempunyai gejala sama sekali. Antara gejala yang biasa dialami termasuk kesakitan, pendarahan yang berlebihan semasa kitaran haid, sembelit atau perut kembung, dan perubahan dari segi kekerapan kencing.

Jenis-jenis cyst fibroid ditentukan oleh di mana fibroid tumbuh dalam rahim:

Fibroid 1
Intramural, yang tumbuh di dinding rahim, jenis yang paling biasa. Mereka boleh menyebabkan rahim bengkak, dan kadang-kadang menonjol sama ada ke dalam atau di luar rahim.

Fibroid 2
Submucosal, juga dikenali sebagai fibroid submucous, biasanya yang paling mungkin menyebabkan gejala-gejala yang ketara. Fibroid ini adalah dijumpai dalam lapisan uterus dan boleh melanjutkan di dalam rahim sendiri. Hasilnya, submucosal fibroid boleh menyebabkan pendarahan semasa haid.

Fibroid 3
Subserosal, juga dipanggil fibroid subserous tumbuh di luar rahim. Fibroid ini sering menyebabkan gejala-gejala yang paling sedikit, tetapi boleh berkembang menjadi sangat besar. Sesetengah fibroid subserosal menjadi begitu besar sehingga seorang wanita boleh kelihatan seperti mengandung enam bulan.

Set Fibroid/Cyst Shaklee

“2 bulan lalu mak disahkan ada ketumbuhan Cyst 2 cm di perut. Doktor buat appoinment untuk bedah Cyst. Sepanjang 2 bulan, mak amalkan GLA Complex dan CarotoMax. Doktor buat check up dan sahkan Cyst dah hilang, tak perlu bedah!”

Siapa yg tak risau kan kalau disahkan ada Fibroid atau Cyst? Syukur Set Fibroid & Cyst Shaklee dapat membantu.

Set Fibroid & Cyst Shaklee terdiri daripada GLA Complex dan Vitamin ACE iaitu Carotomax, Vitamin C, Vitamin E.

❤GLA Complex

Sangat membantu untuk masalah mereka yang mengalami masalah cyst dan fibroid. Mengandungi asid lemak Omega 6 iaitu GLA membentuk hormon prostaglandin untuk mengawal dan menstabilkan hormon. Jadi, kalau hormon balance, fibroid dan cyst tak membesar.

❤️Vitamin ACE

Merupakan vitamin tinggi antioksidan yang perlu untuk badan kita menentang radikal bebas dari terus menyerang dan merosakkan sel badan dan membantu Fibroid & Cyst mengecut!!
GLA Complex sangat bagus dijadikan amalan, terutamanya untuk wanita.

Jika ada bajet boleh beli Vivix bagus untuk mgecutkn Fibroid dan Cyst.

Leave a Reply

Open chat