Enjoy The Process Dalam Shaklee

Enjoy The Process Dalam Shaklee

Saya on my way nak buang lemak.

Macam yg korg sudah pun tahu, bukan senang nak buang lemak2 degil dalam badan ni.

Kena kawal kalori pemakanan lah, kena selalu bergerak supaya burn more fat lah, kena angkat besi supaya otot tu develop lah (oh i hate this one the most! 🤣).

Tapi ketentuan yg Tuhan dah tetapkan di dunia ni memang begitulah. Nak makin gemok kemain senang, nak kurus semula kemain azab. Sentiasa terdetik rasa nak give up.

So apa i cakap pada diri masa tgh azab tu?

“Enjoy the struggle”, “enjoy the process”, “enjoy the journey”, enjoy, enjoy, enjoy. Setiap kali nak give up, bila teringat tang enjoy ni, fight semula. Sebab mungkin itu story yg i sedang create for myself. So that bila dah kurang banyak lelemak tu nanti, boleh jd story.

Tapi sebelum tu, ENJOY creating the story 1st.

Prinsip yg sama kami guna dalam membina bisnes Shaklee ni. Honestly, yg namanya manusia, ada masa rasa malas, ada masa rasa complacent, ada masa rasa nak give up, etc. But what keep us moving? Kami nak enjoy the process untuk sejuta sebulan dalam bisnes ni (something yg mcm tak pernah ada org target, buat & capai setakat ini. Not that i know la).

Bila fikir begitu, kami bangun & terus push diri semula. Buat lagi, and lagi, and lagi, and lagi. Bila dah buat tu, yg namanya pun hukum alam, makin dapat hasil, lagi & lagi & lagi. Bila dapat that small wins, gunakan itu untuk bakar diri untuk repeat the struggle, one at a time, one more, lagi satu, sikit lagi, harder, stronger, etc.

Apa yg saya perasan, bila buat macam ni, malam tu saya boleh tidur dengan senyuman “i think i tried my best”. Tidur pun dah rasa best, bangun esoknya lagi lah best. As kami repeat fighting spirit ni, Alhamdulillah, keep on score new highs dalam bisnes ni, over & over & over.

So,

Jangan expect this journey to be easy. Semua yg give up separuh jalan sebab they expect bisnes ni suppose to be easy. Ya, bisnes Shaklee ni memang simple, tapi tak senang.

Bila dah takde expectation so easy mcm tu, lebih cepat kita nak enjoy the process tadi tu. Kalau berhasil alhamdulillah, jika tidak pun jadi peluang kita untuk belajar benda baru. Either way pun kita menang kan?

Makin kita enjoy the struggle, insyaAllah kita makin mudah nak fokus dalam aktiviti bisnes. Bila dah asyik fokus, of cos, you’ll get the result too. Masa tu, u r the champion of urself!

Best!

Memang best!

Eh2, panjang pulak ai taip. U’oll faham kan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat