PENGEDAR SHAKLEE SHAH ALAM

Pengedar Shaklee Paling Cun

Cyst ketika Hamil Cepat Hilang Dengan Set Hamil Shaklee

Cyst ketika Hamil Cepat Hilang Dengan Set Hamil Shaklee

Cyst yang paling kerap dialami oleh wanita ialah cyst di ovari (kilang telur). Ini kerana ovari mempunyai telur (follicle) yang berkembang pada setiap bulan ketika kitaran haid.

Bagi wanita yang mengalami kitaran haid yang teratur, setiap bulan beberapa telur di ovari akan berkembang. Apabila cukup matang, telur yang paling besar akan pecah (ovulation) dan mengeluarkan benih (ovum). Ketika ini dinamakan waktu subur (fertile period). Benih ini akan melalui tiub rahim dan masuk ke dalam rahim untuk disenyawakan oleh sperma suami.

Waktu subur tidak sama untuk semua wanita. Secara kasarnya waktu subur ialah hari ke 12 ke 16 dalam kitaran haid, di mana hari permulaan datang haid dikira sebagai hari pertama.

“Sarung telur” yang ditinggalkan oleh benih di dalam ovari akan kekal sebagai corpus luteum. Corpus luteum akan menghasilkan hormon progesteron yang membantu perkembangan rahim sebagai persediaan untuk kehamilan.

Jika tiada persenyawaan berlaku, corpus luteum akan mengecut selepas 14 hari, paras progesteron menurun dan haid pun datang semula.

Jika persenyawaan berlaku, janin bayi akan mengeluarkan hormon hCG. Hormon ini boleh dikesan oleh ujian air kencing (urine pregnancy test) seawal 5 minggu dari hari pertama haid sebelumnya, ataupun seminggu lewat haid.

Hormon hCG juga berperanan menyambung hayat corpus luteum supaya terus hidup dan menghasilkan progesteron. Progesteron diperlukan supaya uri dapat menanamkan diri ke rahim dengan baik.

Apabila uri sudah cukup besar sekitar 14 – 16 minggu kandungan, uri akan mengeluarkan hormon progesteron sendiri dan corpus luteum pun mengecut.

Cyst ketika mengandung

Cyst yang selalu dijumpai ketika mengandung ialah berasal dari corpus luteum ini. Air kadang-kala boleh terkumpul dalam sarung telur ini dan kelihatan sebagai cyst melalui ultrasound. Cyst ini biasanya boleh mencapai sehingga saiz 5 cm.

Apabila kandungan mencapai usia 14- 16 minggu, kebanyakan cyst ini akan mengecut. “Masa mula-mula mengandung dulu doktor ada jumpa cyst, tapi bila scan balik cyst tu dah takde”.

Maka ibu-ibu tidak perlu panik jika doktor tidak buat apa-apa semasa ibu – ibu didapati mempunyai cyst di awal kandungan. Temujanji untuk scan semula ketika kandungan berusia 14 – 16 minggu adalah memadai.

Walau bagaimana pun, ada juga cyst yang boleh membesar sehingga 10 cm atau lebih. Cyst yang besar ada risiko untuk pecah, berdarah, dan berputar. Jika ini berlaku ibu – ibu akan mengalami sakit di abdomen. Jika ini berlaku, pembedahan kecemasan adalah diperlukan untuk membuang cyst dan memberhentikan pendarahan.

Oleh itu, kebanyakan doktor akan menasihatkan pembedahan membuang cyst jika ketika temujanji didapati cyst ibu adalah besar. Pembedahan yang dirancang (elective) adalah lebih baik daripada pembedahan secara kecemasan (emergency).

Dapatkan nasihat doktor ok. Jangan skip check up ibu mengandung 😁

Bagaimana Set Hamil Shaklee Membantu Ibu Hamil Sihat, Cantik Dan Cyst pun hilang

ESP ada GENISTEIN yang bantu MUSNAHKAN radikal bebas dan sangat baik untuk uterus & ovari

VITA C, antioksidan selain banty musnahkan radikal bebas juga punca cyst, sangat membantu mengecutkan cyst.

OMEGA GUARD bersifat anti inflammatory (radang). Cyst tu sendiri ialah keradangan. Inshaa allah bantu kecutkan cyst. Omega guard ni, omega-3.

Pengalaman saya sendiri amalkan set hamil shaklee 2 kali hamil dan lebih sihat, bertenaga walaupun hamil di usia 30an

https://ainulmustafa.com/vitamin-ibu-mengandung-supaya-cergas/

Berminat nak Order Set Hamil ini

Boleh whatsapp saya di

www.wasap.my/60133612717/sethamil

Leave a Reply

Open chat