PENGEDAR SHAKLEE SHAH ALAM

Pengedar Shaklee Paling Cun

Apa Itu Zinc ?

Apa Itu Zinc ?

Zink adalah nutrien yang diperlukan untuk kekal sihat. Zink didapati dalam sel-sel di seluruh badan. Ia membantu sistem imun melawan menyerang bakteria dan virus . Badan juga memerlukan zink untuk membuat protein dan DNA , bahan genetik dalam semua sel-sel. Semasa mengandung, bayi, kanak-kanak dan, badan memerlukan zink untuk membesar dan berkembang dengan betul. Zink juga membantu luka sembuh dan adalah penting untuk deria rasa dan bau.

Ramai yang tak perasan kepentingan zink untuk kesihatan sperma dan kesuburan. Sapa tak tau angkat tangan??? Jadi camne nak dapatkan zink ni? Badan kita tidak menghasilkan zink..jadi kita kena dapatkan zink dari sumber makanan atau daripada makanan tambahan.

SIAPA PERLUKAN ZINC COMPLEX?

– Lelaki dan Wanita dari bayi sampai ke tua
– Wanita Mengandung dan Menyusu
– Orang yang mempunyai pembedahan,gastrousus seperti pembedahan berat badan, atau yang mempunyai gangguan pencernaan , seperti ulser kolitis atau penyakit Crohn . Syarat-syarat ini kedua-duanya boleh mengurangkan jumlah zink yang badan menyerap dan meningkatkan jumlah yang hilang dalam air kencing .
-Vegetarian kerana mereka tidak makan daging, yang merupakan satu sumber yang baik zink. Juga, kacang dan bijirin mereka biasanya makan mempunyai sebatian yang menyimpan zink daripada diserap sepenuhnya oleh badan. Atas sebab ini, vegetarian mungkin perlu makan zink sebanyak 50% lebih daripada jumlah yang disyorkan.
-Bayi yang menyusu lama kerana susu ibu tidak mempunyai zink yang cukup untuk bayi lebih 6 bulan umur.Makanan yang mempunyai zink seperti daging puri adalah disarankan.
-Alcoholics kerana minuman beralkohol mengurangkan jumlah zink yang badan menyerap dan meningkatkan jumlah yang hilang dalam air kencing.
-Orang yang mempunyai penyakit sel sabit

KEBAIKAN Zinc Complex

~ Meningkatkan sistem imun – membantu pengeluaran kelenjar thymus yang mengeluarkan T-cells untuk menentang cancer dan menghalang infection penyakit.
~ Diabetis – membantu pengeluaran insulin dan mengekalkan fungsi insulin
~ Kanser prostat – pengambilan zinc dapat mengurangkan pembengkakan prostat sebanyak 70%
~ Ovulasi wanita – wanita memerlukan zinc untuk ovulasi. Zinc juga membantu pengucupan uterus membantu mengembalikan daya ketahanannya
~ Memperbaiki radang kulit – Pengambilan zinc dapat memperbaiki radang kulit seperti akne dan jerawat
~ Jerawat – Zinc bertindak dengan mengawal selia jumlah testosteron dalam badan yang memainkan peranan dominan dalam menyebabkan jerawat. Zinc juga menormalkan jumlah minyak kulit dan mengekalkan kulit yang sihat
~ Kelesuan kronik
~ Mengekalkan deria bau – Mengekalkan deria bau yang sihat dan sensitif
~ Kemampuan seks lelaki – zinc yang secukupnya penting untuk keupayaan seks yang bertenaga dan meninggikan kiraan sperma
Gugur rambut / botak – zinc mengaktifkan 200 jenis enzim dan meransang regenerasi sel. Ini dapat memelihara pertumbuhan dan perkembangan sel
~ Membentuk kolagen – Zinc membantu pembentukan protein dan kolagen untuk pertumbuhan dan perkembangan kuku, kulit dan organ.
~ Penyembuhan luka yang cepat – zinc mempercepatkan pemulihan luka luar dan dalam dan memperbaiki alergy
~ Rabun malam

KESAN KEKURANGAN ZINC?

Ia menyebabkan
# pertumbuhan perlahan dalam bayi dan kanak-kanak,
# perkembangan seksual lambat di kalangan remaja dan mati pucuk di kalangan lelaki.
# rambut gugur,
# cirit-birit ,
# hilang selera makan.
# Kehilangan berat badan,
# masalah dengan penyembuhan luka,
# keupayaan untuk rasa makanan, dan
# tahap kecerdasan yang rendah juga boleh berlaku

Leave a Reply

Open chat